Zlet literarnih zavetnikov

»Al lepši od Urške bilo ni nobene?«

Razpis

Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, JSKD OI Ljubljana, Zveza kulturnih društev Ljubljana, Zveza kulturnih društev Slovenije in revija Primus vas vabijo k sodelovanju na literarnem natečaju za najboljšo izvirno, še neobjavljeno posodobitev Povodnega moža, ki se je lahko lotite bodisi v verzih bodisi prozi. Upodobite torej sodobno Urško in Povodnega moža, ki se lahko srečata v kateremkoli ljubem ali neljubem kraju. Pri gradnji likov in zgodbe ste lahko parodični, bodičasti, razmišljujoči, žalobni, resn(obn)i, knjižni, narečni ali provokativni, vedno znova pa samosvoji in inovativni (pri čemer naj vas ne zasrbijo prsti, da bi posnemali imenitno posodobitev Andreja Rozmana – Roze).

Po Urškinih (podvodnih) sledeh

Z natečajnim razpisom obeležujemo 50-letni jubilej pomembnega literarnega gibanja pri nas, imenovanega Srečanje pesnikov in pisateljev začetnikov, katerega pokrovitelj je bila tudi Zveza kulturnih organizacij Slovenije. Gibanje se je v tedanjem Gradišču (današnji Sv. Trojici v Slov. goricah) od leta 1973 odvijalo pod okriljem Kulturnega društva Ernest Golob – Peter in Aktiva Zveze socialistične mladine Gradišča v Slovenskih goricah, a se je po letu 1985 zaradi finančnih težav začelo seliti po Sloveniji in dobilo potomca: Festival mlade literature Urška, ki ga od leta 2000 v Slovenj Gradcu prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Literarno tradicijo Sv. Trojice je leta 2012 nadaljevalo Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, ki je v sodelovanju z uglednimi strokovnimi žirijami osem let prirejalo najprej enodnevne, potem pa večdnevne literarne festivale, imenovane Zlet literarnih zavetnikov, kjer podeljujejo novo slovensko literarno nagrado literarni zavetnik/zavetnica – letos je na vrsti pravljični deveti zavetnik oziroma deveta zavetnica.

Pošiljanje vodoodpornih pesniških ali proznih stvaritev

Sodelujete lahko z največ enim izvirnim še neobjavljenim pesniškim ali proznim prispevkom. Nadenite si (podvodno) avtorsko masko in napišite bodisi največ 84 verzov dolgo balado ali pa lirsko oziroma epsko pesem v formi ali prostem verzu bodisi kratko zgodbo, dolgo največ 10.000 znakov s presledki.

Svoje stvaritve pošljite v elektronski obliki in jih oddajte na tej povezavi – brez skrbi, anonimnost pri elektronski oddaji je zagotovljena!

Podvodni e-arhiv bo odprt do vključno 9. maja 2022, tik preden odbije polnoč.

Objava najboljših prispevkov

Deset do petnajst najboljših literarnih stvaritev po izboru strokovne žirije bomo objavili v elektronskem zborniku in reviji Primus.

Zaključna festivalna prireditev ali Zlet literarnih zavetnikov

Zlet literarnih zavetnikov bo potekal 3. septembra 2022 v Ljubljani. Na zaključni prireditvi bodo »trobente in gosli in cimbale pele«, zavrtele pa se bodo Urške in povodni, oziroma sodobni, možje iz Slovenije cele. Pred sončnim zahodom (in prihodom povodnega moža) bomo razglasili novega literarnega zavetnika/zavetnico in ga/jo ustoličili ob e-Knjižnem kamnu. Kdo ve, morda si naslednji/-a prav Ti …