Zlet literarnih zavetnikov

»Al lepši od Urške bilo ni nobene?«

Ogledujete si arhivsko stran!

O nas

Žirija

bojan tomazic foto igor napast Foto: Igor Napast

Bojan Tomažič

(1958) je novinar, pisatelj, pisec besedil za glasbo in glasbenik. Je avtor romana Vonj ljubezni (Ona reče, on reče) (2009). Napisal je Mobilizirance, pričevanja slovenskih mobilizirancev v nemško vojsko v letih 1941–1945 (1994). Leta 1999 je izšla njegova knjiga kratkih zgodb z naslovom Konjska zarota, predlani pa knjiga kratkih zgodb z naslovom Vmes. V naslovni zgodbi piše o evtanaziji telesno in duševno bolnih pri nas, ko je bil večji del Štajerske priključen Tretjemu rajhu. Napisal je večino besedil za glasbeno skupino CZD Center za dehumanizacijo, za katero je ustvarjal tudi glasbo. Njegova prva glasbena skupina se je imenovala Butli (1980), dejaven je bil pri skupini Rukola, bas kitaro igra v rock bendih Onslow in Nea.

novica novakovic foto Jaka Fuerst Foto: Jaka Fürst

Novica Novaković

(1965) se je rodil v Ljubljani, kjer tudi živi in ustvarja. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 1989. Je član Društva slovenskih pisateljev. Pod vplivom francoskih nadrealistov sta v začetku 90-ih nastali prvi zbirki Raztegljiva tetovaža (nagrada Goran za mlade pesnike) in Fatamorgana ali kankan nekega klovna, ki sta jima sledili še Zapeljevanje in Brezglavi jezdeci (beatniška tradicija dolgega verza), Majhne stvari in Rumena, zelena, modra, rjava (kratke, lirične pesmi), XXI (vrnitev k daljšemu verzu) in glasbeno obarvani Podtoni. Njegove pesmi so prevedene v več jezikov. Ko zmanjka besed, piše pesmi za otroke, napiše kak song ali odigra partijo šaha.

zora a. juric foto branimir ritonja Foto: Branimir Ritonja

Zora A. Jurič

(1953), po izobrazbi profesorica slovenščine, je kot pobudnica, organizatorka in izvajalka projektov na področju leposlovja pomembno sooblikovala kulturno podobo Maribora. Idejno je zasnovala številne literarne projekte, ki jih krasi konceptualna domišljenost in odlična izvedba (Pesniški turnir, Podarite si pesem, Podarite si zgodbo – literarna kavarna, Poezija povezuje – javno branje poezije). Je dobra poznavalka in ljubiteljica domače in tuje književnosti. Pri njenem delovanju jo vodi želja, da bi knjigam in leposlovnemu ustvarjanju dali ustrezno mesto v duhovni podobi sodobnega življenja; s svojim delovanjem tako že desetletja spodbuja in bogati bralno kulturo bralk in bralcev različnih starosti in širi humanistične vrednote. Za svoje delo je bila leta 2017 nagrajena z Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture.

Organizatorji, sodelavci in podporniki

Idejni pobudnik in vodja Zleta je predsednica Kulturno-gledališkega društva Reciklaža Sara Špelec, univ. diplomirana rusistka in primerjalna slovanska jezikoslovka ter doktorica s področja humanističnih študij.

Soorganizator Zleta, grafični oblikovalec in oblikovalec spletne podobe je zastopnik društva Tine Dolžan, univ. diplomirani inženir in doktor elektrotehnike.

Grafična podoba je delo diplomirane in večkrat nagrajene slikarke Tine Konec. Spletna stran: http://tinakonec.com/

Sodelavci pri izvedbi letošnjega Zleta literarnih zavetnikov bodo med drugim turistični vodnik Jože Ploj, predsednik ZKD Slovenskih goric Drago Lipič, pesnica in soustanoviteljica portala pesem.si Ana Porenta, KunstHaus produkcija in druge pomembne figure (na šahovnici).

Posebna zahvala za finančno podporo gre Občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah in županu Davidu Klobasi.

Za strokovno plat natečaja bo poskrbela tričlanska žirija v sestavi Bojana Tomažiča, Novice Novakovića in Zore A. Jurič.

 

Izvedbo letošnjega Zleta so omogočili: Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Makro Team d.o.o, Steklarna Rogaška, Adinara – poslovne storitve, zastopanje, trgovina, svetovanje Branka Aralica, s.p., Hotel Slovenija Rogaška Slatina, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, Knjižnica Lenart in Turistična agencija Lešnik & Zemljič.

 

Za dodatne knjižne nagrade se zahvaljujemo Založbi Litera, Založbi Pivec, Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Knjigarni Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. 

 

sava logo
Adinara v2
literalogo
MakroTeam v2
filozofska 192x200
Leze LOGO
grawe logo
logo prosoren  2. nagrada
SHKlogo
rogaska
Logotip ZalozbaPivec CMYK 300x53
TROJICA
knjiznica lenart 30mm
ZRC 163x200
Ogledujete si arhivsko stran!
Nazaj na arhiv